Het inschakelen van een incassobureau

Het is vervelend om als ondernemer te maken te hebben met niet betalende klanten, vaak zullen ze zelf al herinneringen sturen maar als er dan nog steeds niet willen betalen, wordt er vaak een incassobureau of deurwaarder ingeschakeld. Er zijn een aantal zaken die je in de gaten moet houden als je een incassobureau wilt inschakelen, een incassobureau uit Den Bosch vertelt er wat meer over.

Wees niet te gehaast

Je kan als iemand zijn eerste factuur niet betaald er niet gelijk een incassobureau voor inschakelen, je moet eerst de wanbetaler in gebreke hebben gesteld. Iemand in gebreke stellen betekent eigenlijk niets meer of minder dat je laat merken dat je er genoeg van hebt en dat ze moeten betalen. Hierbij kan je bijvoorbeeld aangeven dat ze ondanks een betalingsherinnering nog niet betaald hebben en dat ze dat binnen een bepaalde termijn moeten doen, wanneer ze dat niet doen moet je laten weten dat je dan overgaat tot incassomaatregelen en dat alle gemaakte kosten voor de rekening van de wanbetaler zijn.

Wees optijd met het inschakelen

Het wordt aangeraden om niet al te lang te wachten met het inschakelen van een incassobureau, zowel op particulier als zakelijk gebied. Het is nou eenmaal zo dat openstaande facturen kunnen verjaren, waarna je alsnog naar je geld kunt fluiten. Echter, moet er wel heel veel gebeuren voordat een openstaande vordering verjaard, de wettelijke verjaringstermijn staat nu op vijf jaar. Toch moet je ook geen jaren wachten voordat je eindelijk actie onderneemt, des te eerder je een incassobureau inschakelt des te sneller je je geld hebt.

De kosten van een incassobureau

Een incassobureau inschakelen kost natuurlijk ook geld, dus je moet jezelf ook afvragen of het wel de moeite is, bijvoorbeeld als het gaat over kleinere bedragen. Echter kan je ook gebruik maken van een incassobureau die werkt op basis van het no cure, no pay principe. hierbij zullen er pas kosten ontstaan wanneer er sprake is van een succesvolle incasso. Meestal zijn de kosten dan 15% van het totaal gevorderde bedrag, dit kan echter in sommige gevallen variëren. Wanneer je de wanbetaler hebt gewaarschuwd over het inschakelen van een incassobureau en dat alle gemaakte kosten voor hun zijn, kan je dat natuurlijk verhalen op de wanbetaler. Wanneer een wanbetaler na alle handelingen van een incassobureau nog steeds niet wilt betalen, kun je een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder heeft de bevoegdheid om zowel fysieke als financiële eigendommen van een wanbetaler in beslag te nemen, hierdoor kan een wanbetaler vaak ook de lonen van zijn werknemers niet meer betalen. De kosten van een deurwaarder liggen door alle gerechtelijke procedures wel een stuk hoger.