De volgende stap: trouwen of samenwonen?

Tegenwoordig zijn er een stuk minder koppels die trouwen dan pak ‘m beet dertig jaar geleden. Dat komt voornamelijk doordat er nu een veel flexibelere regeling is: die van het samenwonen. Trouwen is een dure en uitgebreide aangelegenheid; daarom kiezen veel mensen ervoor om tot het veel goedkopere en laagdrempelige samenwonen over te gaan. Maar wat zijn nu echt de verschillen tussen trouwen en samenwonen? Trouwen kan immers ook gratis zijn als je dat maandagmorgen doet.

Wat is het verschil tussen trouwen en samenwonen?

Het beginsel van trouwen is dat er een gemeenschap van goederen komt. Alles wat beide personen hebben, wordt van beide personen. Bij samenwonen is dat niet het geval, en woon je eigenlijk als twee afzonderlijke individuen in dezelfde woning. Uiteraard zijn hier uitzonderingen voor te vinden. Zo kunnen er huwelijken zijn waarbij door huwelijkse voorwaarden gemeenschap van goederen is uitgesloten en zijn er koppels die samenwonen met een samenlevingscontract waardoor er wel een gemeenschap van goederen is.

Fiscaal partnerschap?

Zodra er getrouwd wordt of er sprake is van een samenlevingscontract, zijn jullie fiscale partners (mits er uiteraard op hetzelfde adres wordt gewoond). Dit houdt in dat jullie samen verantwoordelijk zijn voor de belastingaangifte en bepaalde aanspraken en kosten moeten of mogen delen. Zodra er een kind in het spel is of jullie gezamenlijk eigenaar zijn van een woning is er sowieso sprake van fiscaal partnerschap; ook als er geen samenlevingscontract is.

Of je wil overgaan tot trouwen of samenwonen hangt dus volledig af van jullie wensen. Samenleven is heel vrijblijvend zolang er geen gezamenlijke woning of kind is, door te trouwen ben je veel meer aan elkaar gebonden en is de situatie veel minder vrijblijvend. Als je zeker weet dat je voor de rest van je leven bij elkaar wil blijven, kun je besluiten om te trouwen. Ben je echter nog jong en wil je liever eerst kijken of samenwonen bevalt, dan kun je het beter daarbij houden en zeker niet overhaast trouwen.